09 – Malvazija Cossetto

09 - Malvazija Cossetto
by
Ended at: 2394 days 13 hours 56 minutes 1 second ago
No Bid

Auction has expired without any bids.
Proizvođač: OPG Alfredo Cossetto
Država: Hrvatska
Regija: Hrvatska Istra
Sadržaj u l: 0,75
Alkohol: 13 %
Berba: 2015

Danas je u obitelji dvoje enologa, koji su osim završenog studija vinogradarstva i vinarstva svoje iskustvo u enologiji stjecali i radom u struci, jedan u znanosti, a drugi u proizvodnji. Zbog velikog broja Malvazija na tržištu Istre htjeli smo da naša Malvazija bude nešto malo drugačija od ostalih odnosno htjeli smo napraviti vino od autohtone sorte u kojoj će se prepoznati tipičnost, a da ujedno može izdržati nešto duže odležavanje u boci. Naime, naša Malvazija se odlikuje nešto višim alkoholima (13,3 vol%), nižim ukupnim kiselinama (5,1 g/l) od kojih jabučna ne prelazi 0,5-0,8 g/l, a sa izražajnijom slamnato žutom bojom. Mirisom dominira zrelo voće (breskva, marelica, mango, limun) a u ustima je oblo, puno, zaokruženo, perzistentno, dugo traje nakon otpijenog gutljaja. Izazov je napraviti kvalitetnu malvaziju i ujedno bit prepoznatljiv. Stoga, gajimo stil kojim se želimo izdvojiti tako što naglasak dajemo strukturi vina. Dakle, miris je manje naglašen(nježniji) i podsjeća na zrelo voće agruma, južnog voća, a u okusu se osjeća punoća, mesnatost, harmonija i ne tako naglašena svježina. Jednostavno rečeno, dobivamo vino koje će se pamtiti i nakon što se popije.
Svoj puni šarm malvazija nam dobiva nešto kasnije, od lipnja pa nadalje ali jednako tako duže ostaje u „formi.“ Malvazija Cossetto već četiri godine nosi oznaku IQ kvalitete (Istrian Quality), uz brojne druge nagrade na raznim vinarskim izložbama. Samo je jedna vinska sorta u Istri koja je kao vino u stanju popratiti toliko mnogo raznolikih jela i zadovoljiti toliko raznih okusa.

Najbolje pristaje uz: tartar od orade začinjen maslinovim uljem, blage (mlade) sireve, bijelo meso u svjetlijim umacima. Temperatura posluživanja: 10-12° C